Innovatie op de onderwijsarbeidsmarkt
menu

Instromen van buiten het voortgezet onderwijs

Je hebt interesse in het onderwijs, maar hebt nog niet eerder voor de klas gestaan. Of je hebt een onderwijsachtergrond en wilt weer terugkeren voor de klas of overstappen vanuit het basisonderwijs. Als “latere-loopbaanleraar” ben je onmisbaar voor het oplossen van de tekorten in het voortgezet onderwijs. Met het Onderwijsarrangement zorg je ervoor dat je uitstekend voorbereid en zelfbewust de onderwijsarbeidsmarkt betreedt.

DOE DE QUICKSCAN

Tijdens dit oriëntatietraject krijg je een duidelijk beeld van het docentschap en leer je jezelf kennen als toekomstig vakdocent. Je ontdekt waar je sterke- en ontwikkelpunten liggen en leert een aantal basisvaardigheden aan. Daarmee verwerf je een sterkere startpositie op de onderwijsarbeidsmarkt en beperk je het risico op uitval.

Het Onderwijsarrangement van Het Schoolbureau omvat de volgende onderdelen:

  • assessment
  • Crash Course in Voortgezet Onderwijs
  • werkervaringstraject
  • bemiddeling naar een geschikte vacature

Assessment

Het traject start met een uitgebreide assessment, waarin je met name wordt bevraagd en gescreend op de zeven SBL-competenties van de leraar.

Crash Course in Voortgezet Onderwijs

Tijdens deze onderdompelingscursus leer je niet alleen de theoretische beginselen van het lesgeven, maar ervaar je bovendien in de praktijk wat het betekent om voor de klas te staan. De Crash Course bestrijkt elf aaneengesloten dagen en vindt plaats op een school. Zo leer je ook de school als werkomgeving goed kennen. Lees meer over de Crash Course in Voortgezet Onderwijs

Werkervaringstraject

Wanneer je de Crash Course in Voortgezet Onderwijs met succes hebt doorlopen, ga je samen met Het Schoolbureau op zoek naar een werkervaringstraject. Gedurende drie tot zes maanden sta je zelfstandig voor de klas en word je intensief begeleid bij het lesgeven. Onze coaching-on-the-job bestaat uit een combinatie van individuele ondersteuning door één van onze coaches en een aanbod van specialisatiebijeenkomsten, gericht op algemene vraagstukken uit de lespraktijk.

Begeleiding en bemiddeling

Nadat je het werkervaringstraject hebt afgerond, bemiddelen en begeleiden we je naar een passende vacature in het voortgezet onderwijs. Samen onderzoeken we welk type onderwijs en welke betrekkingsomvang het beste bij je passen.

Daarnaast begeleiden we je bij je sollicitatie en adviseren we je over de verschillende mogelijkheden om je lesbevoegdheid te halen.

In sommige gevallen kun je in je eerste drie maanden voor de klas gebruik maken van onze coaching-on-the-job.

Voor wie

Wil je weten of je in aanmerking komt voor het Onderwijsarrangement?

Doe de quickscan

“Ik heb de crash course gevolgd op het Montessori Lyceum Oostpoort en ben eigenlijk nooit meer weggegaan. ”

Peter (53)  maakte met succes de overstap naar het voortgezet onderwijs.

“Niet mede door, maar vooral dankzij het Schoolbureau ben ik nu docent economie. ”

Maarten was 20 jaar werkzaam in Finance en geeft nu bevlogen les aan VMBO-leerlingen in Amsterdam.