Innovatie op de onderwijsarbeidsmarkt
menu

Crash Course in Voortgezet Onderwijs

Tijdens de Crash Course in Voortgezet Onderwijs leer je in theorie en praktijk wat het lesgeven op een brede scholengemeenschap of een vmbo-school inhoudt. In elf aaneengesloten dagen word je ondergedompeld in de wereld van het voortgezet onderwijs.

De Crash Course in Voortgezet Onderwijs is volledig door Het Schoolbureau ontwikkeld om je op alle niveaus kennis te laten maken met het docentschap. Op de school waar de cursus plaatsvindt proef je de sfeer, leer je de belangrijkste pedagogische en didactische basisprincipes die voor het voortgezet onderwijs van belang zijn, observeer je enkele lessen en kom je zelf ook voor de klas te staan.

Je volgt de Crash Course in Voortgezet Onderwijs samen met maximaal zeven andere deelnemers. Twee trainers van Het Schoolbureau leiden de cursus en verzorgen de pedagogisch-didactische inhoud. Daarnaast word je gekoppeld aan een vakdocent van de school, die jouw observatie- en lesopdrachten begeleidt.

Helder beeld

Op de laatste cursusdag presenteer je een reflectieverslag, waarin je je eigen sterke punten en verbeterpunten zichtbaar maakt en opnieuw de koppeling legt met de theorie. Je hebt inmiddels een helder en reëel beeld gekregen van het vak van docent en je kunt een afgewogen beslissing maken of je in het onderwijs verder wilt.

De cursus wordt afgesloten met een individueel gesprek. Daarin evalueren we samen met jou je geschiktheid en je motivatie voor het onderwijs. We bespreken ook wat je sterke punten zijn in relatie tot een toekomstig docentschap, en welke punten je nog verder moet ontwikkelen.

Wisselwerking

Nieuwe ideeën en inzichten die je tijdens de Crash Course opdoet, kun je vrijwel onmiddellijk in de praktijk toetsen; ook word je steeds gestimuleerd om je ervaringen en observaties weer te koppelen aan de theorie. Door die voortdurende wisselwerking tussen theorie en praktijk maken deelnemers in korte tijd een grote ontwikkeling door.

De Crash Course in Voortgezet Onderwijs maakt deel uit van het Onderwijsarrangement. Klik de link aan voor meer informatie over dit traject en de voorwaarden voor deelname.

Bekijk de agenda voor de data en locaties van de eerstvolgende Crash Courses.